Opvoeren
De enige oplossing voor het probleem 'een te langzame scooter hebben' is opvoeren. Mocht jouw scooter te langzaam gaan? Dan kan je hier lezen hoe jouw scooter opgevoerd kan worden en wat voor voordelen opvoeren met zich mee brengt. Hiernaast zie je een overzicht van alles dat verteld wordt over opvoeren.
Begrensd
Op het moment dat jij je scooter koopt, is hij begrensd. Dat komt omdat er in Nederland strenge regels zijn over de snelheidslimiet van motorvoertuigen. Zo mag een snorfiets niet harder dan 25 km/u rijden en een bromfiets niet harder dan 45 km/u. Van origine kunnen scooters een stuk harder rijden, maar zijn dus met bepaalde aanpassingen begrensd. Door middel van opvoeren kan je dus de snelheid van je scooter met zekere mate verhogen, maar daar liggen ook grenzen aan.
Voordelen opvoeren
Als je jouw scooter opvoert, dus de begrenzingen verwijderd, is je scooter weer hoe hij in de fabriek gemaakt werd. Het is dan niet alleen voordelig dat je harder kan rijden, maar het opvoeren zorgt ook voor een langere levensduur van je scooter. Doordat het motorblok beter en efficiënter verbrand wordt de vervuiling in zo'n motorblok minder, dus gaat hij langer mee. Ook rijd je (met een 4-takt scooter) zuiniger en gaat de aandrijfsnaar langer mee door het verwijderen van de varioring. Kortom, het 'opvoeren' of on-begrensen van je scooter is erg voordelig, maar dat neemt niet weg dat het niet gewaardeerd wordt door de politie!
2-takt en 4-takt
Je hebt 2 en 4-takt scooters. Beide zijn anders op te voeren omdat ze anders in elkaar zitten. Een 2-takt scooter wordt vaak op technische punten aangepakt om hem langzamer te maken. Dingen als een kleinere sproeier, prop in de uitlaat, aanpassingen in de luchttoevoer naar de carburateur, varioring en een CDI* worden toegepast om een 2-takt langzamer te maken. Bij 4-takt scooters wordt dit alleen gedaan met een CDI* en een varioring.
Je kan bij een 2-takt scooter de meeste bovengenoemde onderdelen eenvoudig verwijderen, waardoor je zonder al teveel moeite een stuk sneller rijd. Ook is het bij een 4-takt scooter niet moeilijk de varioring te verwijderen.
*CDI, ofwel een ontstekingsregelaar zorgt voor een vonk die de verbranding in de motor veroorzaakt, waardoor je scooter kan rijden.
Varioring
De varioring zorgt ervoor dat je kunt versnellen met een scooter. Namaten je snelheid vordert, zet de ring verder uit waardoor je scooter als het ware schakelt naar de volgende versnelling net als met een fiets. De varioring is zo ontworpen dat als jouw scooter 25 of 45 km/u (afhankelijk van de constructiesnelheid) rijdt hij niet meer verder uitzet. Dit betekend dat je niet meer kan versnellen en je dus ook niet meer harder gaat. De varioring is gemakkelijk te verwijderen. Als je dat doet zorg je dat de versnelling van je scooter niet stopt bij de construcitesnelheid. Door deze kleine aanpassing is het al mogelijk om de maximum snelheid met ruim 10-15 km/u te verhogen.
Injectiescooters
Bij zogeheten injectiescooters is het voeren een stuk moeilijker. Het apparaatje dat de vonk geeft aan het motorblok is niet zomaar aan te passen, in tegenstelling tot de meeste andere scooters. Dit maakt het opvoeren van injectiescooters moeilijk en heel erg duur. Daarom worden ze bijna niet opgevoerd. Hieronder een lijstje van alle injectiescooters.
-
Yamaha Neo s 4-takt
-
Yamaha Aerox 4-takt
-
Honda Vision Injectie
-
Honda NSC50R
-
Sym Fiddle 3
-
Kymco New Sento